За LaCie

LaCie е френска марка за компютърен хардуер. Специализирана е в производството на външни хард дискове, RAID масиви, оптични устройства, Flash памети и професионални монитори.

Хард дисковете са с капацитет, достигащ стотици Терабайта и с различни по вид интерфейс:  FireWire 400, FireWire 800, eSATA, USB 2.0, USB 3.0, Thunderbolt и Ethernet. Компанията предлага и серия мобилни дискове, които се захранват през интерфейсния кабел.


Мониторите на LaCIe са насочени изцяло към професионалистите в графичния дизайн и затова цветовете при тях са с голяма точност.

 

За компанията LaCie


Историята на LaCie започва с две самостоятелни компании – LaCie и électronique d2. Първата е базирана в Портланд, Орегон, а втората - в Париж, Франция. И двете имат за фокус производството на устройства за съхранение на информация със SCSI интерфейс за външни устройства. SCSI интерфейсът е приет от Apple за основен стандарт и двете компании, LaCie и d2, стават все по близки в продуктите си за платформата на Macintosh. През 1995 г. френската компания придобива LaCie и възприема бранда за всичките си продукти.


LaCie Ltd. е основана през 1987 в Тигард, Орегон, САЩ от родителите на Joel Kamerman, който от юли 1987 до януари 1997 е президент и генерален мениджър на компанията. В управлението си той залага на триосновни принципа: печалбата е по-важна от приходите; продуктовата диференциация създава печалбата; вертикалната интеграция е ключът към дългосрочната жизнеспособност на компанията. Основната й цел става да създава висококачествени продукти с отличителен индустриален дизайн и софтуер, който им добавя допълнителна стойност.


През декември 1990 в САЩ LaCie е придобита от производителя на хард дискове Quantum. Така става лицензиран ексклузивен производител на външни SCSI хард дискове Apple, използващи дискове Quantum.

Френската компания électronique d2 е създадена през 1989 г. от Pierre Fournier и  Philippe Spruch, които започват работа в апартамента си в предградие на Париж. Основната дейност на фирмата е асемблирането на външни хард дискове със SCSI  интерфейс и продажбите им като периферни устройства.


Още пред 1990 г. компанията вече се е разраснала съществено и има нужда от нови продукти, за да запази конкурентното си предимство. Започва да инвестира в научноизследователска и развойна дейност. Открива филиали в Европа. Първият е в Лондон през 1991, последван от офиси в Брюксел и Копенхаген. Разширява бизнеса си заедно с Mac пазара, като таргетира и PC потребители.


След придобиването на LaCie, d2  получава възможността да стъпи на пазара в Северна Америка.


През март 2012 Seagate Technology оповести, че закупува LaCie  за 186 милиона долара. Очаква се сделката да приключи през 2014 г.